Soorten Gin

Soorten Gin

We onderscheiden verschillende soorten gin, waarvan London Dry de bekendste is:

London Dry Gin  (en Plymouth)                
London Dry Gin is de klassieke stijl van gin maken en geen plaatsaanduiding, deze gin hoeft dus niet per se uit Londen te komen. Londen Dry is een kwalificatie die staat voor een eenmalige distillatie waarin alle ingrediënten worden meegedistilleerd. Daarnaast is het enige ingrediënt wat na de distillatie mag worden toegevoegd water. Plymouth Gin (uit Plymouth) is technisch gezien ook een ‘London Dry Gin’ maar heeft een geografische aanduiding als de A.O.C. in Frankrijk, en is naast een merk ook een stijl van zichzelf.

Merken: No.3 Gin, Bombay Sapphire, Beefeater, Gordon’s, Tanqueray

Distilled Gin
Distilled Gin kenmerkt zich door hetzelfde proces, maar hier worden na afloop nog infusies toegevoegd of extra ingrediënten meegedistilleerd. Deze categorie bevat veel ‘premium gins’ die hun gins herdistilleren met bijvoorbeeld citrusvruchten en kamille of een infusie toevoegen van komkommer en rozenblaadjes.

Merken: Tanqueray No.Ten, Hendrick’s, Beefeater 24

Compound Gin
De derde ginsoort is Compound Gin. Op deze flessen staat meestal puur vermeld dat het een gin betreft. Gin’s die in Nederland vaak als huismerk van de slijter worden verkocht, in het buitenland veel in de supermarkt als huismerken. Deze gin’s bevatten louter toegevoegde smaken en extracten zonder  daadwerkelijke distillatie van kruiden. Vergelijk het met het verschil tussen goedkope en kwalitatieve parfum.

Merken: huismerk-gin’s

Old Tom Gin
Ginsoort die tegenwoordig nauwelijks gebruikt wordt, maar door de revival van klassieke cocktails wel weer geproduceerd wordt – en dus verkrijgbaar is. Dit is de zoete stijl van gin, oorspronkelijk zoet om de scherpe alcoholsmaak te verhullen. Een goede cocktailbar heeft wel een fles Old Tom staan, omdat sommige recepten hier om vragen.

Merken: Hayman’s Old Tom Gin, Both’s Old Tom Gin, Secret Treasures Old Tom Style, The Dorchester Old Tom. Deze gin’s zijn goed via het internet te bestellen, verwacht ze niet bij de slijter om de hoek.

VOLGENDE: Historie

 

  • Social Media
  • Cocktails & Longdrinks
  • Links


Gin is genieten

Italie

Gin is IN

Gin is een sterke drank waaraan tijdens het distillatieproces kruiden en specerijen zijn toegevoegd.

Geniet, maar drink met mate

Brands

Bombay Sapphire gin
Edinburgh Gin
No3 London Dry Gin
Hendrick’s gin